On iki yaşındaydım ona ilk rastladığımda, duygular bakımından uçarı. Aklımın bir karış havada olduğu zamanlardı.
On iki yaşındaydım, kelebekleri yüzyıllarca yaşar sanır, gülün dikeni olduğunu bilmezdim. Büyükbabamın o yurtta mutlu olduğunu, orada iyi vakit geçirdiğini sanırdım. Elini dudağına götüren o güzel hemşirenin resminin ardından bana göz kırptığını görecek kadar hayalperest, mezarların içine sadece bazı anıların gömüldüğünü sanacak kadar da cahildim.
O gün her zamanki yaşlılar yurdu ziyaretimi yapmak üzere yola koyulmuş, yolda manava uğrayıp büyükbabamın en sevdiği meyvelerden almış, deyim yerindeyse ağzımı kulaklarıma vardırmış yürüyordum. Böyle bir ruh hali ile girdiğimde odasına büyükbabamın rastladım ona. Küçük elleri ile kendisine getirilmiş çiçek demetini gülümseyerek koyuyordu vazoya yaşlı teyze. İçeri hızlıca girdiğimden olacak bir irkildi o küçücük bedeni, iri iri açıldı kocaman gözleri, kızıl saçları elektriklendi sanki...
- Pardon, çok özür dilerim, ben büyükbabama gelmiştim,
- Büyükbabanın yatağı karşıki odaya taşındı evladım, gelsene içeri, sana vişne suyu ikram edeyim.
- Yok teyzecim, ellerim dolu baksana, hem ben büyükbabamı özledim,
- Özledin mi? Sahi özledin mi? Özlemek, ne çok kıskanmışımdır bu kelimeyi, diyerek ince, incecik bedeni ile yatağına yatmak için terliklerini çıkarmaya başladı.
- Bir dahakine gelirim teyzeciğim, söz sana, hatta bakarsın çıkışta sana uğrarım,
- Olur evladım, haydi büyükbaban beklemesin.
Kırılmış mıydı? Yoksa üzmüş müydüm onu? Ne güzel saçları vardı, kıpkızıl ve yumuşacık, ya gözleri, her an nemli ama gülümser gözleri.
Çok etkilenmiştim. Beyaz geceliği gözümün önünden gitmiyordu, benim hiç ninem olmamıştı ki.
…
Koridorun sonundan bana doğru yaklaşan o şakacı hemşirelerden birine sordum büyükbabamı,
- Hımm Ahmet Bey mi? Onu karşıki odaya aldık, bahçeye bakan, kuş seslerinin olduğu bir oda istedi. Bir de kadın sesi duymak istiyormuş sık sık. Kadın fotoğrafları görmek istedi, kızıl saçları olsun dedi, anlayamadık.
- Ben anladım.
On iki yaşındaydım ve on iki senedir huysuz dedemin kızıl saç takıntısını anlamamıştım, kız kardeşim doğduğu gün annemle babama sürekli baskı yapmıştı, torunumun adını “Zeliha” koyun diye. Dinlememişti babam, araları hiç iyi değildi. Aile geleneği bu derdi büyükbabam, ailemizin en önemli geleneği kuşaklar arası küskünlük, lakin öyle de oldu, annem ile babam her zaman bu aksi ve huysuz adamdan kurtulmak istedi, ne kız kardeşim sevebildi onu benim kadar, ne de babam, öz babası idi oysaki.
…
- Büyükbaba! Ne yapıyorsun? Sigara yasak sana, nereden de buldun onu?
İçeri girdiğimde pencere kenarına doğru ayağa kalkmış, sigarasını tüttürüyordu büyükbabam, beni duyunca irkildi, titrek elleri tutmaz oldu yeni yakılmış sigarasını da yerler içti geriye kalan değerli tütününü.
- Ah Mahir? Sen mi geldin? Ne çok özledim seni? Gel sana bir sarılayım şöyle.
- Hayır sarılma, kurallara uymadığın süre sarılma… diyecektim ki simsiyah gözleri ile karşılaştım, koştum, sarıldık sımsıkı. Dayanamadı, düşecek gibi oldu, yatağına yatırdım.
- Getirdin mi bana kadın fotoğrafları?
- Getirdim getirdim de büyükbabacım, ne olacak yahu senin bu halin, bak evdeki dergilerden yırtıp yırtıp getiriyorum sana bu resimleri, torununu sapık sanacaklar.
- Büyükbabasına çekmiş derler, boşver, ver bakayım şunları hele bir.
Pantolonumun arka cebine özenle katlayarak yerleştirdiğim kadın fotoğraflarını verdim ona. Nasıl sevindi anlatmaya on iki yıldır edindiğim kelime bilgisi yetmezdi. Teker teker hızlıca bakarken hepsine birden kaşları çatıldı;
- Bunun saçları sarı, al çöpe at, istemem.
- Ama büyükbabacığım !?!
Sustum, sormadım bile. Biliyordum birazdan fotoğraflara bakmaktan yorulacak ve başucundaki kitabını alacak ve Sait Faik okumaya başlayacaktı, nitekim öyle de yaptı.Yalnız bıraktım onu. Ses etmedim, bir yarasa kadar sessiz, bir karınca kadar hızlıca çıktım odasından. Onu yalnız ve huzurlu bırakmanın zamanı idi.
Yurdun koridoruna daha bir adım atmıştım ki ruhumu dizginleyen bir melodi bir çengel oldu havada, tuttuğu gibi gömleğimin yakasından, çekti beni “Ave Maria” nın notalarının yoluna.
Az önceki teyze idi bu. Pikabında dinlerken bu şarkıyı, gözlerini kapatmış, gülümsüyordu, kapı açıktı, sessizce yaklaştım, biraz izlemek istedim istemesine ama kolumun başucundaki bardağa çarpması ile bardağın korkunç bir gürültü ile yere düşmesi bir oldu.Korktu, çok korktu, yatağından irkilerek kalkarak az önceki gibi açtı o iri yeşil gözlerini, dikti üzerime.
- Sen miydin evladım,korkuttun beni ama olsun, sıkma canını, derken renkten renge girmiş ben, kıpkırmızı suratla yerdeki cam parçalarını temizlemeye çalışırken üstünkörü, içeri giren bir hemşirenin sesi ile irkildim.
- Ben temizlerim beyefendi, siz bırakın.
Beyefendi! İlk defa bir hemşire bana böyle sesleniyordu, hep “küçük bey” derlerdi. Sanırım büyüyordum.
- Otur evladım, sana vişne suyu vereyim mi? Kan yapar, bak içmezsen sonra benim gibi olursun alimallah.
- Yok teyze istemem, sağol.
- Adın ne senin?
- Mahir?
- Hımm Mahir ha? Ne güzel isimdir şu Mahir…
- Güzeldir teyze, büyükbabam koymuş ismimi, annemle babamı tehdit etmiş, Mahir koymazlarsa adımı, beni kaçıracağını söylemiş.
- Kaçırmak mı? Hi hi hi… Ne çılgın bir büyükbaban varmış.
- Çoookk…
Gülümserken ince dudaklarının arasından depderin ve karanlık bir yol açılıyordu kalbine doğru. Gül bahçeleri vardı kenarlarında dikensiz güllerle bezeli, nefesi leylaklar gibi kokuyordu. İnci dişleri ise çitleri idi bu bahçenin. Birden bu bahçeye girmek istediğimi hissettim, bir vişne suyu mu içmeliydi ?
- Vişne suyu vereyim mi sana?
- Ver teyzeciğim…
Aklımı okumuştu dudaklarına bakarken sanki. Şaşırıp kalmışken güldü bana alaycı alaycı. Yatağından kalkıp yavaş yavaş o küçücük bedeni ile dolabı açıp bardağa vişne suyu dökerken gözüme başucundaki Sait Faik kitabı takıldı. “Kiraz mevsimi” yazıyordu, büyükbabamın en sevdiği şiirdi.
- Kaç yaşındasın sen?
- On iki..
- …
- Çok mu küçük?
- Çok küçüksün…
- Senin benim gibi küçük torunların yok mu?
- Yok, ben hiç evlenmedim, hiç torunum olmadı senin gibi.
- Sahi mi?
- Sahi ya? Kötü bir şey mi bu sence?
- Yoooo değil, ben olurum senin torunun işte.
- Ol Mahir, son birkaç günümde torunum ol sen benim.
On iki yaşındaydım. Mezarlara sadece anılar gömülür sanırdım, insanların öldükten sonra tekrar dirildiğine, aramıza başka bedenlerle başka duygularla karıştığına inanırdım.
- Son günler mi?
İnci gibi dişleri vardı, dişlerinin arasından leylak kokuları çıkıyordu, gözlerinin siyah noktasından içeri baktığınızda bir lunaparkta atlıkarıncaya biniyordunuz, o kadar çocuksu idi ki, elmaşekeri yiyor, seksek oynuyordunuz gözlerinin içinde.
Gözlerinden aldığımda gözlerimi, takıldı gözlerim başucundaki onlarca fotoğrafa. Bir sürü insan portresi, bir sürü anı. Bir yandan vişne suyumu içiyor, bir yandan fotoğraflara bakıyorken yatağına tekrar geldi. Fotoğraflara baktığımı görünce;
- Sana onları tanıtayım mı?
- Lütfen.
Önce bir kız fotoğrafı aldı eline. Kızıl ile kahverengi saçları vardı ve ağız dolusu gülüyordu.
- Bu benim en sevdiğim arkadaşımdı, üniversiteden, öyle bir kız idi ki duygularının arasındaki geçişlere yetişmeye hızınız yetmezdi, tutkulu idi, bir o kadar da güçlü.
- Ne güzel, dedim.
- Bak bu da diğer arkadaşım,
- Ne güzel gülümsüyor,
- Evet onu ilk tanıdığımda da böyle gülerdi, onun en çok gülümsemesini severdim bir de kedilere olan sevgisini, tüm sevgisini kedilere vermişti, adaletsiz bir paylaşım yaptırmıştı kalbine.
- Neden?
- Ülkesini ve dünyayı seviyordu ama insanların çoğunu sevmiyordu, yönetiliş tarzını, siyasetini. Bu bozuk düzen bozuyordu onun yüreğini, belki diyorum, belki istediği düzene ulaşsaydık da görseydi insan her düzende aynı insan, düzendir sadece değişen.
- Peki bu kim?
Gülümsedi. Kızıl saçları hareketlendi, yanaklarına daha bir kırmızılık basarken gördüm alın çizgilerinin içindeki gelincik tarlalarını, kelebekler havalandı bir yerlerde, tam bulutlar çekilecekti ki gelinciklerin üzerinden sağanak bir yağmur başladı, toprak ıslandı, keskin bir bitki örtüsü kapladı ortalığı yemyeşil.
- Sevdiğim adamdı.
- Ona ne oldu peki?
Bir kurşun sesi duyuldu uzaklarda bir yerde. Bir cam şıngırtısı, bir kadın çığlığı, bir bebek ağlaması. Dünyanın tüm kederli sesleri yankılanırken kulaklarımda,
- Onu hiç affetmedim ben, bir vişne suyu daha vereyim mi evladım?
Şaşırdım, konuyu değiştirmek için beni şeker komasına sokmayı bile göze almıştı lakin gitme vaktim gelmişti.
- Ben kalkmalıyım, söz veriyorum, bir daha uğrayacağım size vişne suyu getireceğim, diyecekken yatağına uzanmış gözlerini kapamış buruklukla mutluluk arası bir çizgi kalıbına sokmuştu dudaklarını.
Sessizce üstünü örttüm, incecik kollarını değerli bir mücevheri tutar gibi tutarak soktum pikenin altına. Bir çocuk gülümsedi bir yerlerde, iki sevgili birbirine sarıldı sımsıkı.
…
Çok etkilenmiştim. Eve giderken o genci merak ediyordum, fotoğraftaki genci, keskin hatlı, kalın kaşlı o genci, tanıdık geliyordu bana bir yerlerden. Ünlü Hollywood artistlerine benzetmiştim sanırım. Eve gidip bir an önce babama anlatmak istiyordum. Adımlarımı hızlandırdım.
…
Günler geçti, bir okul haftasını da yorgunlukla atlattıktan sonra gelen hafta sonunun coşkusu ile her cumartesi yaptığım sabah yürüyüşünün rotasını yaşlılar yurduna çevirdim. Onu tekrar görmek istiyordum. Bakkala uğradım, iki kutu vişne suyu aldım, büyükbabama da en sevdiği meyvelerden. Aklıma bir muzurluk gelmişti, tanıştıracaktım ikisini de. Ne de olsa Sait Faik seviyorlardı ikisi de.
…
Yurttan içeri adımımı attığımda belli belirsiz bir sıkıntı peydah oldu sanki kalbimde. Tarlaları zararlı böcekler sardı, fareler bastı, soğuk ülkelerde çığlar düştü insanların üstüne, savaşlar çıktı bilmem kaçıncı dünya savaşları, bir asker diğerini kurşunladı dünyanın öteki bir ucunda.
…
302 no’lu odanın kapısına doğru yöneldim. Aldığım vişne suyunu verecektim leylak kokulu teyzeye. Zihnimin taaa derinlerinden gelen Ave Marie melodilerinin notası bilindik rotasını çizerken önüme doğru, leylak kokuları keskinliğini yitirmişti sanki. Yürüdüm, yürüdüm, yürüdüm. Uzadı o beş yıldır bana kısa gelen koridorlar, hiç varamayacaktım sanki odanın kapısına. Hem hemşire fotoğrafları da göz kırpmıyordu artık. Neler oluyordu?
302 no’lu kapının önüne gelmiştim, on iki yaşında idim, bir kadınla adamın yaşayacağı en kutsal duyguyu tanımazdım, akbabaların çiçekle beslendiğini sanır, akreplerin iğneleri ile dikiş diktiğini sanırdım, on iki yaşındaydım kapının önüne geldiğimde. Odanın içerisi bomboştu – bir timsah yakaladı ceylanı bir yerlerde - fotoğrafların yerinde bir takım beyaz ve üzeri yazı dolu kağıtlar duruyordu, ilerledim, anlam verememiştim, kağıtları alıp da bulanık zihnimi berraklaştırmak istemiştim, hızlıca deli gibi okuyordum kağıtları,
“302 no’lu oda sakini Sayın Zeliha Güler 01.04.2007 tarihinde uykusunda vefat etmiştir. Yurdumuz yönetmeliği gereği naaşı erkek kardeşine teslim edilmiş olup tarafımıza karşı hiçbir hukuki yükümlülüğü bulunmamaktadır…”
Beynimden vurulmuşa dönmüştüm, on iki yaşındaydım, ölümü bir oyun sanar, ölenlerin saklambaç oynadığını düşünürdüm ama Zeliha Teyze’nin saklandığı yerden hiç çıkmayacağını anlayacak kadar büyümüştüm tam bir günde.
Gözlerimden akan yaşları kurulamak istercesine pikeye sarıldığımda yatağın üzerinde duran bir fotoğraf düştü yere. Eğildim, yoğun duygularımın arasında duraklayan beynimin çarkları tekrardan geçince harekete, tanıdım adamı, aman Tanrım, oydu işte, ta kendisi…
Büyükbabamın kızıl saçlı, küçük bedenli kadını Zeliha idi bu… O fotoğraftaki adam da büyükbabamdı işte.
Koşmaya davrandım, tüm dünya koşmaya başladı sanki, benimle birlikte herkes koşuyordu, ceylanlar, tavşanlar, aslanlar her şey, herkes koşuyordu dünyada adeta.
- Ahmet Bey’in doktorunu çağırın!
- Ambulans çağırın doktor sonra gelsin!
- Nabzı durmuş duydunuz mu? Ahmet Bey’in nabzı durmuş…
Büyükbabamın da kalbi durmuştu, yıllardır birbirinden uzakta atan kalpleri aynı günde durmuştu, üstelik de karşı karşıya olan odalarda birbirinden habersiz. Yıkılmıştım, mahvolmuştum.
Tam on iki yaşındaydım, kelebekleri yüzyıllarca yaşar sanır, gülün dikeni olduğunu bilmezdim işte böyle.